Ciasto skarbiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 30 min. Ciepły biszkopt wyjąć z blaszki, gdy przestygnie przekroić na połowę.
2.Krem budyniowy: Z 1/2l mleka odlać 1/2 szkl. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do 1/2 szkl mleka dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń. Na koniec dodać kilka łyżek spirytusu do smaku. Z kremu odłożyć 8 kopiatych łyżek do wysmarowania boków i dekoracji.
3.Galaretkę rozpuścić w 500ml wrzątku, wylać do głębokiego talerza, zimną włożyć do lodówki. Gdy stężeje pokroić w kostkę.
4.Na spód biszkoptu wyłożyć połowę kremu, ułożyć pokrojone w paski brzoskwinie i wyłożyć pozostałą część kremu.
5.Wyłożyć pokrojoną w kostkę galaretkę (kilka odłożyć do dekoracji wierzchu ciasta) i przykryć wierzchem biszkoptu.
6.Boki ciasta oraz wierzch wysmarować odłożonym kremem, udekorować kostkami galaretki.
Komentarze