Ciasto skandynawskie

0 (0 ocen)

Przepis na to ciasto mam już ładnych parę lat, ale wreszcie doczekał się realizacji, z tym że rodzynki namoczyłam w alkoholu.

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
    2 szklanki startej marchwi
    100 g rodzynek
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    niepełna szklanka oleju rzepakowego
    3 jajka
    alkohol do namoczenia rodzynek
    bułka tarta
    masło do formy
    lukier do polania

Ciasto skandynawskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namoczyć w alkoholu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową. Marchew utrzeć na średnich oczkach, dodać do mąki. Kolejno wsypać cukier, rodzynki, wlać olej i rozmącone jajka. Całość dokładnie połączyć.
  • 2. Formę z kominem nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).Ostudzić, wyciągnąć z formy. Polać lukrem.

Porady

Ciasto można upiec w tortownicy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto skandynawskie z bakaliami