Ciasto Shrek

4.5 (168 ocen)

To ciasto smakuje nie tylko dzieciom , wierzcie mi , dorośli także je uwielbiają . Jest delikatne , słodkie i bardzo orzezwiające .

Składniki:

  • Biszkopt : 

    5 jajek

    1 szklanka cukru

    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

    1 szklanka mąki pszennej

    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia



    Zielona masa budyniowa :

    900 ml zielonego soku (Kubuś, Pysio)

    3 budynie waniliowe

    2 łyżki cukru

    

    Masa śmietanowa:

    500 ml śmietanki 30% (kremówki)

    2 galaretki agrestowe

    3-4 łyżki cukru pudru



    Dodatkowo:

    podwójne opakowanie ciastek typu Delicje

    2 galaretki agrestowe
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Ciasto shrek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia .

    Ciasto przelewamy do formy (25/40cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.
  • 2. Zielony sok przelewamy do rondelka , dodajemy proszki budyniowe i cukier . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia . Wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń .

    Ugotowany ciepły budyń przelewamy na upieczony biszkopt . Odstawiamy do przestudzenia .

    Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy). 

    Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej śmietany wlewamy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.
  • 3. Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch (zabezpieczając boki masą, aby galaretka nie uciekła) i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

    2 pozostałe galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu , odstawiamy do całkowitego przestudzenia .

    Tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową .

    Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować