Ciasto sezam

0 (0 ocen)

Orzechy-sezam-kokos i masa z dodatkiem chałwy idealne połączenia :)

Składniki:

  • Ciasto kruche I:
    -3 szklanki mąki pszennej
    -250g margaryny
    -1 łyżka smalcu
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -6 żółtek
    -1/4 szklanki cukru pudru
    -1 opakowanie cukru waniliowego
    -2 łyżki kwaśnej śmietany
    Sezam:
    -150g sezamu
    -2 łyżki płynnego miodu
    -100g margaryny
    -1/4 szklaki cukru kryształu
    Kokos:
    -6 białek(te które zostały z ciasta kruchego)
    -1/2 szklanki cukru kryształu
    -100g wiórków kokosowych
    -mały słoik dżemu z czarnej porzeczki
    Ciasto kruche II:
    -200g mąki pszennej
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -50g margaryny
    -2 żółtka
    -2 łyżki płynnego miodu
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej
    -1-2 łyżki kwaśnej śmietany
    Orzechy:
    -200g krojonych orzechów
    -100g margaryny
    -1/2 szklanki cukru kryształu
    -3 łyżki płynnego miodu
    Masa:
    -500g chałwy waniliowej
    -300g margaryny lub masła
    -ew. kieliszek spirytusu
    Polewa:
    -pół kostki margaryny
    -3,5 łyżki cukru pudru
    -3 łyżki kakao
    -2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto sezam - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche I:
    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę dodać cukry,margarynę,smalec i wszystko dobrze posiekać.Następnie dodać żółtka kwaśna śmietanę i zagnieść ciasto.Następnie podzielić na 2 części i wyłożyć nim blaszki wysmarowane masłem i obsypane mąką o wymiarach 25cm x 40cm.
  • 2. Sezam:
    Wszystkie składniki wymieszać i zagotować, lekko przestudzić i wyłożyć na wierzch jednego ciasta kruchego.Piec w temp. 160ºC przez ok.35-40 minut.
  • 3. Kokos:
    Biała ubić z cukrem i delikatnie wmieszać kokos.Drugą część ciasta kruchego posmarować dżemem i wyłożyć masę kokosową.Piec w temp. 160ºC przez ok.35-40 minut.
  • 4. Ciasto kruche II:
    Z podanych składników zarobić kruche ciasto i wyłożyć nim blachę.
  • 5. Orzechy;
    Wszystkie składniki dokładnie mieszając podgrzać.Następnie wyłożyć nim wierzch ciasta.Piec w temp. 170ºC przez 35-40 minut.
  • 6. Masa:
    Margarynę lub masło utrzeć na puch następnie po łyżce dodawać pokruszoną chałwę.Na koniec dodać spirytus.
  • 7. Polewa: Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka postawić na małym ogniu dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników.Następnie polewę zagotować.Zostawić w chłodne miejsce aby lekko zgęstniała.
  • 8. Przełożenie ciasta:
    Ciasto orzechowe - 1/2 masy - ciasto z sezamem - 1/2 masy - ciasto z kokosem - polewa ( można udekorować w kratkę lub według gustu)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Miód Orzechy Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować