1.Ciasto kruche I:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę dodać cukry,margarynę,smalec i wszystko dobrze posiekać.Następnie dodać żółtka kwaśna śmietanę i zagnieść ciasto.Następnie podzielić na 2 części i wyłożyć nim blaszki wysmarowane masłem i obsypane mąką o wymiarach 25cm x 40cm.
2.Sezam:
Wszystkie składniki wymieszać i zagotować, lekko przestudzić i wyłożyć na wierzch jednego ciasta kruchego.Piec w temp. 160ºC przez ok.35-40 minut.
3.Kokos:
Biała ubić z cukrem i delikatnie wmieszać kokos.Drugą część ciasta kruchego posmarować dżemem i wyłożyć masę kokosową.Piec w temp. 160ºC przez ok.35-40 minut.
4.Ciasto kruche II:
Z podanych składników zarobić kruche ciasto i wyłożyć nim blachę.
5.Orzechy;
Wszystkie składniki dokładnie mieszając podgrzać.Następnie wyłożyć nim wierzch ciasta.Piec w temp. 170ºC przez 35-40 minut.
6.Masa:
Margarynę lub masło utrzeć na puch następnie po łyżce dodawać pokruszoną chałwę.Na koniec dodać spirytus.
7.Polewa: Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka postawić na małym ogniu dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników.Następnie polewę zagotować.Zostawić w chłodne miejsce aby lekko zgęstniała.
8.Przełożenie ciasta:
Ciasto orzechowe - 1/2 masy - ciasto z sezamem - 1/2 masy - ciasto z kokosem - polewa ( można udekorować w kratkę lub według gustu)
Komentarze