Ciasto „Serowy kompozytor”

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czarujący smak i wygląd sernika to sekret tego ciasta. Uwielbiam piecciasta dla swojej rodziny. Urozmaicam je tak, aby tradycja w efektownysposób połączyła się z nowoczesnym wydaniem.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg zmielonego sera półtłustego
    7 jaj
    Kostka masła
    Szklanka cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Kilka krople aromatu cytrynowego
    Kilka łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
    Ciasto kakaowe:
    3 jajka
    5 łyżek mąki
    Łyża kakao
    Kilka łyżek oleju
    3 jajka
    Pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Ponadto:
    1,5 opakowania galaretki pomarańczowej
    Łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto „serowy kompozytor” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj masę serową. Masło zmiksuj z żółtkami i cukrem. Dodaj
    ser oraz budyń i aromat cytrynowy. Na końcu dodaj piankę ubitą z
    białek i skórkę pomarańczową. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż
    do blaszki o wymiarach 24 na 35 cm. Piecz około 45 minut w temperaturze
    160-170 stopni.
  • 2. Galaretkę i żelatynę rozpuść w niecałych 2 szklankach wody
    wrzącej. Odstaw do przestygnięcia.
  • 3. Przygotuj ciasto kakaowe. Żółtka ubij z cukrem i olejem. Dodaj mąkę
    wymieszaną z proszkiem i kakao. Pod koniec wmieszaj delikatnie pianę
    ubitą z białek. Ciasto piecz około 15 minut w temp. 160 stopni.
  • 4. Na wystudzone ciasto serowe wyłóż tężejącą galaretkę oraz ciasto
    kakaowe. Możesz też nasączyć wierzch ciasta alkoholem i polać polewą
    czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować