Czarujący smak i wygląd sernika to sekret tego ciasta. Uwielbiam piecciasta dla swojej rodziny. Urozmaicam je tak, aby tradycja w efektownysposób połączyła się z nowoczesnym wydaniem.
60 min
Składniki:
1 kg zmielonego sera półtłustego
7 jaj
Kostka masła
Szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Kilka krople aromatu cytrynowego
Kilka łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ciasto kakaowe:
3 jajka
5 łyżek mąki
Łyża kakao
Kilka łyżek oleju
3 jajka
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
1,5 opakowania galaretki pomarańczowej
Łyżeczka żelatyny
Ciasto „serowy kompozytor” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj masę serową. Masło zmiksuj z żółtkami i cukrem. Dodaj
ser oraz budyń i aromat cytrynowy. Na końcu dodaj piankę ubitą z
białek i skórkę pomarańczową. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż
do blaszki o wymiarach 24 na 35 cm. Piecz około 45 minut w temperaturze
160-170 stopni.
2.Galaretkę i żelatynę rozpuść w niecałych 2 szklankach wody
wrzącej. Odstaw do przestygnięcia.
3.Przygotuj ciasto kakaowe. Żółtka ubij z cukrem i olejem. Dodaj mąkę
wymieszaną z proszkiem i kakao. Pod koniec wmieszaj delikatnie pianę
ubitą z białek. Ciasto piecz około 15 minut w temp. 160 stopni.
4.Na wystudzone ciasto serowe wyłóż tężejącą galaretkę oraz ciasto
kakaowe. Możesz też nasączyć wierzch ciasta alkoholem i polać polewą
czekoladową.
Komentarze