Ciasto smakuje jak typowy, pyszny sernik ale jest troszkę oszukany bo z dodatkiem jogurtów. Zrobiłam je na urodziny męża, każdy zachwycał się "sernikiem", nikt nie wierzył,że nie jest zrobiony w 100% z sera twarogowego. Polecam!
Składniki:
Na spód:
1 i 1/2 opakowania biszkoptów (u mnie opakowanie miało po 180g)
100 g masła
Na masę:
0,5 kg sera białego tłustego
3 szt jogurtów naturalnych po 200 g
6 jajek
3/4 kostki masła (u mnie kostka miała 200g)
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
4 budynie waniliowe
2 kieliszki likieru u mnie czekoladowy
kilka kropel soku z cytryny
Dodatkowo:
gorzka czekolada
tortownica o średnicy 26 cm
masło do wysmarowania fory
mąka do oprószenia formy
Ciasto serowo-jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty rozkruszam. Masło roztapiam. Do rozkruszonych biszkoptów dodaję masło i mieszam aż składniki się połączą. Tortownicę smaruję masłem i oprószam mąką. Wykładam dno tortownicy biszkoptami. Wkładam do lodówki na 30 min.
2.Żółtka oddzielam od białek. Żółtka miksuję z połową cukru, cukrem waniliowym oraz miękkim masłem tak długo aż składniki się połączą a cukier się rozpuści. Nie przerywając miksowania wlewam jogurty, dodaję po łyżce zmielonego białego sera na przemian z budyniami. miksuję tak długa aż składniki dobrze się połączą, Białka ubijam na sztywną, lśniącą pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny oraz resztą cukru kryształu.
3.Białka dodaję do masy jogurtowo- serowej i delikatnie mieszam, drewnianą łyżką. 3/4 masy wlewam do tortownicy, do reszty masy wlewam likier i dokładnie mieszam, wlewam resztę masy do tortownicy.
4.Ciasto piekę ok 50 min w 180* C. Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto, wstawić do lodówki na parę godzin. Smacznego!
Komentarze