Ciasto serowe z truskawkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kto z Nas nie lubi połączenia truskawek, kruszonki i sera?!;) Oto moja wakacyjna wariacja na temat sernika. Smacznego;)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    500 g sera śmietankowego
    300 g śmietanki kremówki 30%
    1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
    400 g cukru pudru
    350 g miękkiego masła
    450 g mąki
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto serowe z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA SEROWA: Truskawki umyć, wyjąć szypułki i pokroić na ćwiartki( można zasypać odrobiną cukru). Ser utrzeć z śmietaną kremówką, budyniem oraz 75 g cukru.
  • 2. KRUSZONKA: 125 g cukru, 150 g masła oraz 200 g mąki zagnieść ( nie zbijać w jedną masę - kruszonka powinna być sypka).
  • 3. CIASTO: 200 g masła, utrzeć z 200 g cukru, po czym wbijać jaja. Do masy dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • 4. Na blachę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem wyłożyć ciasto. Na ciasto wylać masę serową, położyć truskawki i posypać kruszonką. Piec około 45 minut w temp. 200*C.

Porady

Jeśli używamy białego sera twarogowego lub domowego należy go zmielić na bardzo dobrym sitku. oprócz truskawek można użyć innych owoców typu borówki czy śliwki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować