Nie ukrywam,że ciasto powstało na potrzeby konkursu ale jest bardzo smaczne.Spōd przypomina w konsystencji brownie.Galaretka pomidorowa dodaje ciekawego smaku.
2 godz.
Składniki:
Zestaw b
A.składniki podstawowe z zestawu
3/4 szkl ciecierzycy z puszki
250 g ricotty
1/2 szkl soku pomidorowego 100%
B.składnik podstawowy dodatkowy
3 gruszki
C.składniki robocze
1jajko
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka oleju
1łyżka mąki
1 łyżka wody gorącej
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki żelatyny
1 łyżeczka soku z cytryny
D.dekoracja
Kilka plasterkōw suszonej gruszki(chipsy z gruszki)
Ciasto serowe na spodzie z ciecierzycy pod pomidorową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę razem z mlekiem miksujemy blenderem aż masa będzie gładka.Następnie dodajemy jajko,przyprawę do piernika,olej,mąkę,2 łyżki cukru i proszek do pieczenia i mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.Wyrównujemy i pieczemy przez 30 min w temp. 180 stopni.Ciasto wyjmujemy z blaszki i chłodzimy.Ricottę łączymy z cukrem i 1 gruszką skropioną sokiem z cytryny.1/2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w łyżce gorącej wody,chwilę studzimy i mieszamy razem z serem.Masę serową wykładamy na wystudzone ciasto i rozsmarowujemy.Wstawiamy do lodōwki.Pozostałe 2 gruszki obieramy,wyciągamy pestki i blendujemy na mus.Do garnuszka wlewamy sok pomidorowy,dodajemy mus z gruszek i pozostały cukier.Zagotowujemy cały czas mieszając.Gdy sok się zagotuje,wyłączamy gaz,wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.Galaretkę studzimy i zimną polewamy ciasto.Wstawiamy do lodówki.Przed podaniem dekorujemy chipsami gruszkowymi.
Komentarze