CIASTO RÓŻOWE

4.51 (188 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto budyniowo śmietanowe, idealne do porannej kawuni

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 budynie wiśniowe lub malinowe o gramaturze 64 gr, bez cukru
    1,5 szklanki mąki tortowej
    3/4 szklanki drobnego cukru
    1,5 szklanki śmietany 30%
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Ciasto

Ciasto różowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO RÓŻOWE 1. Formę babkową lub o wymiarach 22/30 cm natłuścić i oprószyć bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 st ( góra dół)
    Połączyć mąkę, budynie, proszek do pieczenia.
    Żółtka ucierać z cukrem na puszystą masę, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać śmietanę. Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo po ściankach naczynia dodawać mąkę z budyniami i proszkiem.
    Na koniec dodać ubitą pianę z 5 białek ze szczyptą soli. Delikatnie, ale dokładnie połączyć. Ja na początku dodaję trochę białek, aby rozluznić masę i wtedy dodaję resztę białek. Ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na około 35-40 minut, do tzw suchego patyczka.
    Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
    Uwagi:
    Tym razem miałam budynie o gramaturze 60 gram i z dodatkiem cukru. Dlatego zmniejszyłam ilość cukru do 4 płaskich łyżek. Ilość mąki pozostała bez zmian.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować