Ciasto "RODZYNKOWIEC"

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Lubisz rodzynki- to ciasto jest dla ciebie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2-3 łyżeczki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    5 żółtek
    1/2 litra mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    12 łyżka mąki pszennej
    7 łyżek cukru
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    25 dag. masła -82 % tłuszczu

    Polewa:
    1/2 szklanki nalewki wiśniowej lub innego alkoholu
    20 dag. rodzynek
    2 tabliczki czekolady mlecznej
    1 słoik dżemu brzoskwiniowego
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "rodzynkowiec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę i pieczemy 180 st. około 40 minut.
    Ciemny biszkopt pieczemy tak samo jak jasny, tylko do masy dodajemy kakao 2-3 łyżeczki.
    Z mleka, cukru, żółtek, mąki gotujemy budyń. Gdy budyń przestygnie dodajemy miękkie masło i masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kawę.
    Rodzynki namaczamy w nalewce przez noc.Czekoladę rozpuszczamy w odrobinie mleka i dodajemy odsączone rodzynki.
    Na blasze układamy- biszkopt ciemny- dżem- masa ciemna-biszkopt jasny- masa jasna-polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować