ciasto "rewelka"

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto zawiera takie bogactwo smaków, że na pewno każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Śliwki, powidła, kawowy budyń, pianka, orzechy i kruche ciasto- prawdziwa rewelka. Wbrew pozorom te smaki bardzo do siebie pasują, a ciasto jest po prostu przepyszne. Tym razem przepis wymyśliła moja mama.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *blaszka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    300 g mąki
    250 g masła
    100 g cukru pudru
    6 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na piankę:
    6 białek
    1 szklanka cukru pudru
    100 g kokosu
    5 łyżek mielonych orzechów włoskich
    na krem:
    500 ml mleka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki cukru
    1/2 kostki masła
    dodatkowo:
    2 szklanki śliwek
    1 słoiczek powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Ciasto "rewelka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki. Na jedno ciasto ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec 30 minut 180*C. Na drugim cieście rozsmarować powidła. Białka ubić z cukrem pudrem i kokosem. Wyłożyć na powidła i posypać orzechami. Piec w 180*C pół godziny.
  • 2. Na mleku ugotować budyń z cukrem i kawą. Do gorącego dodać masło i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto ze śliwkami. Przykryć ciastem z pianką.

Porady

Jeśli nie mamy śliwek na dolnym placku możemy także rozsmarować powidła śliwkowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Masa kawowa Orzechy Śliwki Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować