Ciasto Rafaello

4.5 (170 ocen)

Pyszne ciasto, które rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Biszkopt ( zrobić takie dwa )
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki maki pszennej
    1/4 szklanki maki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    3 białe czekolady
    3 śmietany śnieżki
    1 szklanka śmietany 30 %
    1,5 szklanki mleka
    20 dkg wiórek kokosowych
    15 dkg margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Rafaello 1. Biszkopt robimy podwójnie: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a następnie obie mąki, ocet i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy i dajemy na dwie formy o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20-30 minut do suchego patyczka.
  • Ciasto Rafaello 2. Czekolady łamiemy na kostki, dajemy do garnka razem z margaryną i rozpuszczamy, później do gorącego dodajemy śmietanę 30 % i energicznie mieszamy.
  • Ciasto Rafaello 3. Śmietany śnieżki ubijamy w zimnym mleku, łączymy razem z czekoladami i dodajemy 15 dkg kokosu ( 5 dkg zostawiamy do posypania ciasta).

    Na jeden biszkopt wykładamy 3/4 masy.
  • Ciasto Rafaello 4. Przekładamy drugim biszkoptem.
  • Ciasto Rafaelo 5. Smarujemy pozostałą masą.
  • Ciasto Rafaello 6. Ciasto posypujemy kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować