Ciasto Rafaello

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zawsze robi furorę na moim stole, nie za słodkie, delikatne i mocno kokosowe.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Jajko: 6 sztuk
    - cukier (drobny): 0.5 szklanki
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - mąka: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - czekolada (biała): 2.5 sztuki
    - śmietana 30% (lub 2 opakowania Śnieżki): 1 litr
    - czekolada (biała): 0.5 sztuki
    - wiórki kokosowe: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rafaello

Ciasto rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z żółtkami. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać. Ciasto wylać do natłuszczonej dużej tortownicy. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 2. MASA: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z 3 łyżkami śmietany. Resztę śmietany ubić ze śnieżką. Biszkopt przekroić na 3 kawałki, górną warstwę pokruszyć. Dodać razem z bitą śmietaną do kremu czekoladowego. Dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć na biszkopcie (dół i góra).
  • 3. DEKORACJA: Białą czekoladę przeznaczoną na dekorację, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać ją z wiórkami kokosowymi i posypać wierzchnią część biszkopta z masą. Wstawić na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować