Ciasto rabarbarowe z różową pianką

4.5 (195 ocen)

Sezon na rabarbar trwa w pełni.Polecam spróbować genialnego ciasta z słodką pianką.

Składniki:

  • Składniki ciasto :

    3 szklanki mąki
    220g masła
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    5 żółtek ( ja dodałam z jajek L)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki beza :

    6 białek
    1/4 szklanki cukru
    1 opakowanie kisielu truskawkowego

    Składniki nadzienie :

    800g - 1 kg świeżego rabarbaru
    1/2 szkalnki cukru
    1/4 szkalnki wody


    Blaszka : 22x30 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kisiele Beza

Ciasto rabarbarowe z różową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie nadzienia :

    Rabarbar oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do rondelka, wsyp cukier oraz wlej wodę. Podsmaż chwilę całość. Przykryj i na wolnym ogniu duś 10 minut co jakiś czas mieszając.
  • 2. Przygotowanie ciasta :

    Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj cukier, aromat, miękkie masło, żółtka oraz proszek do pieczenia. Wyrób dokładnie ciasto. Włóż do zamrażarki na 20-25 minut.
  • 3. Przygotowanie beza :

    Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawaj partiami cukier i kisiel.
  • 4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 częsci. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż do formy. Mus z rabarbara wylej na surowe ciasto. Bezę z kisielem wylej na rabarbar. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp całość. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować