Ciasto rabarbarowe z orzechową masą

0 (0 ocen)

Gości zawsze na imieninowym stole mojej mamy

Składniki:

  • Ciasto: 40 dkg masła, 30 dkg cukru, 6 jajek, 40 dkg mąki pszennej, opakowanie cukru migdałowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa: 1 kg rabarbaru, 6 białek, szczypta soli, 30 dkg cukru, szczypta cynamonu, łyżeczka soku z cytryny, 30 dkg łuskanych orzechów włoskich, 2 łyżki cukru pudru

Ciasto rabarbarowe z orzechową masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem migdałowym. Następnie, cały czas ucierając, dodawać na przemian po jednym jajku i po porcji mąki z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.

    Rabarbar obrać i pokroić w 2 centymetrowe kawałki. Orzechy przełożyć do foliowego woreczka i dokładnie rozgnieść wałkiem. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i, cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier, a następnie cynamon oraz sok z cytryny. Gotowa piana powinna być sztywna i lśniąca. Do piany włożyć pokrojony rabarbar oraz pogniecione orzechy i wszystko razem wymieszać. Tak przygotowaną masę równomiernie rozprowadzić na cieście i oprószyć cukrem pudrem. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy