Ciasto rabarbarowe z orzechową masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem migdałowym. Następnie, cały czas ucierając, dodawać na przemian po jednym jajku i po porcji mąki z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Rabarbar obrać i pokroić w 2 centymetrowe kawałki. Orzechy przełożyć do foliowego woreczka i dokładnie rozgnieść wałkiem. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i, cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier, a następnie cynamon oraz sok z cytryny. Gotowa piana powinna być sztywna i lśniąca. Do piany włożyć pokrojony rabarbar oraz pogniecione orzechy i wszystko razem wymieszać. Tak przygotowaną masę równomiernie rozprowadzić na cieście i oprószyć cukrem pudrem. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze