CIASTO PYCHOTKA

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto smakuje wyśmienicie. Jest kruche i delikatne w smaku.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 kostka margaryny
    2 jajka
    1 łyżka gęstej śmietany
    1 proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)


    Dodatki:
    2 duże jabłka
    1 łyżeczka cynamonu
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto pychotka 1. Wszystkie składniki na ciasto razem zagnieść. Jabłka obrać i pokroić
    na plasterki. Wymieszać z cynamonem. Ciasto podzielić na dwie części.
    Jedną rozwałkować na okrągły placek i wykleić nim tortownicę (o
    wym. 24 cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na ciasto
    wyłożyć jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta na okrągły
    placek i foremką w kształcie serca wykrawać małe ciasteczka. Układać
    je na jabłkach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 .-200 st na złoty kolor ok. 50 minut.. Upieczone, gorące posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto orzechowo-wisniowe

To może cię zainteresować