CIASTO PSZCZÓŁKA Z BRZOSKWINIAMI

4.98 (199 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne, delikatne piankowe ciasto na imieniny.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1 kostka margaryny Kasia
    3 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 szklanka cukru pudru
    6 żółtek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    MASA PIANKOWA:
    6 schłodzonych białek
    1 szklanka cukru pudru
    2 budynie waniliowe
    750 ml śmietany 18%
    1 cukier waniliowy 16g

    KREM AJERKONIAKOWY:
    1 opakowanie kremu ajerkoniakowego Dr Oetkera
    300 ml schłodzonego mleka

    DODATKOWO:
    1 puszka brzoskwiń (ok. 500g bez zalewy)
Wystaw ocenę:

4.98 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Pianka

Ciasto pszczółka z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:Ciasto zagnieść z podanych składników na gładką masę.
    Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
  • 2. MASA PIANKOWA: Schłodzone białka ubić na sztywno, dodać cukier puder,
    śmietanę, cukier waniliowy oraz budynie. Masę wymieszać delikatnie łyżką.
  • 3. Formę do pieczenia o wym. 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć na tarce (na dużych oczkach)
    bezpośrednio na dno blaszki. Na ciasto wylać przygotowaną masę piankową, dodać pokrojone brzoskwinie
    i zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
    i piec około godziny. Wystudzić ciasto.
  • 4. W tym czasie przygotować krem ajerkoniakowy: do misy wlać schłodzone mleko,
    wsypać gotowy krem i dokładnie ubić.
    Rozsmarować na całkowicie wystudzonym cieście.
    Ciasto przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować