Ciasto porzeczkowo-czekoladowe

4.49 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Idealny słodko-kwaśny deser na upalne dni.

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szkl. mąki
    3/4 szkl. cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek kakao
    25 dag kremu orzechowo- czekoladowego
    5 dag orzechów włoskich
    1/2 szkl. płatków kukurydzianych
    50 dag śmietanki 36-proc.
    2 op. śmietan-fiksu
    2 op. śnieżki
    2 galaretki porzeczkowe
    3 łyżeczki żelatyny
    20 dag porzeczek
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto porzeczkowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Stopniowo dodajemy żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem. Ciasto wlewamy do wyłożonej
    papierem do pieczenia formy (23x28 cm). Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przekrawamy na 2 placki.
  • 2. Galaretki i żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy.
  • 3. Orzechy drobno kroimy. Płatki rozdrabniamy i z orzechami wsypujemy do kremu. Mieszamy. Smarujemy spód ciasta. Przykrywamy drugim plackiem. Wykładamy śmietankę ubitą ze śmietan-fiksami. Wierzch wygładzamy.
  • 4. Porzeczki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Połowę miksujemy i mieszamy z ubitymi wg przepisu śnieżkami, tężejącą galaretką i resztą
    owoców (trochę odkładamy). Wykładamy na ciasto. Dekorujemy porzeczkami i zalewamy cienką warstwą żelatyny.

Porady

● Ciasto będzie równie smaczne z malinami. Aby miało kwaskowaty smak, można dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować