Ciasto porzeczkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia i zawsze się udaje. Przygotować je może nawet początkujący amator wypieków. Wystarczy kilka produktów,aby wkrótce rozkoszować się wspaniałym smakiem placka

Składniki:

  • ● 3 jajka
    ● 1 i 2/3 szkl. cukru
    ● op. cukru waniliowego
    ● 1,5 szkl. mąki pszennej
    ● 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 5 łyżek mleka
    ● 3 łyżki masła
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 75 dag czerwonych
    porzeczek
    ● szczypta soli
    ● 2 łyżki soku z cytryny
    ● tłuszcz i bułka tarta do formy

Ciasto porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka schładzamy. Żółtka
    ucieramy z 2/3 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą
    masę. Mąki mieszamy
    z proszkiem do pieczenia, dodajemy
    do masy. Masło roztapiamy,
    studzimy, wlewamy z mlekiem
    do ciasta, mieszamy.
  • 2. Ciasto przekładamy do natłuszczonej
    i wysypanej bułką
    tartą blachy (28x24 cm). Pieczemy
    ok. 15 minut w temperaturze
    200 °C.
  • 3. Porzeczki myjemy i osuszamy.
    Białka mieszamy z sokiem
    z cytryny i solą. Miksujemy, powoli
    dosypując pozostały cukier.
    Gdy piana będzie gęsta,
    mieszamy z porzeczkami i rozsmarowujemy
    na cieście. Pieczemy
    jeszcze 20 minut w temperaturze
    200 °C.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Masa bezowa po upieczeniu powinna być złotobrązowa. ● Zamiast porzeczek do ciasta można dodać pokrojone w kostkę śliwki. ● Pianę z białek przed pieczeniem możemy posypać płatkami migdałów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy