ciasto porzeczkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

mięciutki biszkopt, lekko kwaskowy budyń cudownie orzeźwia, kremowa bita śmietana tę kwaskowość równoważy, a migdały chrupią... czego chcieć więcej?

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 jajka,
    1/2 szklanki mąki pszennej,
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
    0/75 szklanki cukru,
    1 cukier waniliowy,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżka octu,
    1 łyżka oleju,
    2 łyżki wody.
    1 litr soku z czarnej porzeczki,
    3 budynie waniliowe,
    500 ml śmietany 30%
    1/3 szklanki cukru pudru
    100 g płatków migdałowych.

Ciasto porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy z cukrem, żółtka mieszamy z octem,wodą i olejem, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Do ubitych białek dodajemy stopniowo resztę składników i delikatnie mieszamy.
    Ciasto wylewamy na wytłuszczoną i wyłożoną pergaminem blachę (ja piekłam w blasze 22x26 cm).
    pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Odlewamy pół szklanki soku, rozpuszczamy w nim budyń, resztę gotujemy. Kiedy sok się zagotuje, dodajemy rozpuszczone budynie, gotujemy ciągle mieszając, do momentu, aż zgęstnieje. Następnie wylewamy na biszkopt, zostawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, rozprowadzamy na budyniu porzeczkowym, posypujemy płatkami migdałowymi, zostawiamy do schłodzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy