Ciasto porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy z cukrem, żółtka mieszamy z octem,wodą i olejem, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych białek dodajemy stopniowo resztę składników i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na wytłuszczoną i wyłożoną pergaminem blachę (ja piekłam w blasze 22x26 cm).
pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Odlewamy pół szklanki soku, rozpuszczamy w nim budyń, resztę gotujemy. Kiedy sok się zagotuje, dodajemy rozpuszczone budynie, gotujemy ciągle mieszając, do momentu, aż zgęstnieje. Następnie wylewamy na biszkopt, zostawiamy do wystygnięcia.
3.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, rozprowadzamy na budyniu porzeczkowym, posypujemy płatkami migdałowymi, zostawiamy do schłodzenia.
Komentarze