Ciasto "popapraniec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Cisto podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać mak, do drugiej wiórki, a do trzeciej kakao.
2.Na blasze kłaść kupkami obok siebie każdy rodzaj ciasta. Piec 50 minut w tem. 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto przekroić na pół.
3.Masa budyniowa: Obie mąki wymieszać z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym i odrobiną mleka.Resztę mleka zagotować i na gotujące wylać masę i chwilkę gotować. Gdy budyń przestygnie zmieszać go z masłem. Masę dzielimy na pół.
4.Ułożenie- I placek- masa- trochę orzechów i migdałów- połowa dżemu- placek- masa- orzechy i migdały- dżem- polewa lub roztopiona w kąpieli wodnej czekolada.
Porady
Na ostatnią warstwę dżemu możemy posypać rodzynki.
Komentarze