Ciasto "POPAPRANIEC"

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Fajna nazwa, a jaki smak- trzeba wypróbować

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    7 jajek dużych
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    0,5 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szklanki sypkiego maku
    0,5 szklanki wiórek kokosowych
    3 łyżki kakao
    Masa budyniowa:1/2 litra mleka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 cukry waniliowe
    1 kostka masła
    2 żółtka
    oraz
    dżem z czarnej porzeczki
    czekolada mleczna lub polewa czekoladowa
    posiekane orzechy i migdały
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "popapraniec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Cisto podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać mak, do drugiej wiórki, a do trzeciej kakao.

  • 2. Na blasze kłaść kupkami obok siebie każdy rodzaj ciasta. Piec 50 minut w tem. 180 stopni.
    Po upieczeniu ciasto przekroić na pół.
  • 3. Masa budyniowa: Obie mąki wymieszać z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym i odrobiną mleka.Resztę mleka zagotować i na gotujące wylać masę i chwilkę gotować. Gdy budyń przestygnie zmieszać go z masłem. Masę dzielimy na pół.
  • 4. Ułożenie- I placek- masa- trochę orzechów i migdałów- połowa dżemu- placek- masa- orzechy i migdały- dżem- polewa lub roztopiona w kąpieli wodnej czekolada.

Porady

Na ostatnią warstwę dżemu możemy posypać rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować