pomysłowe ciasto z pierniczkami

4.99 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

To ciasto wymyśliłam sama. Jest wilgotne, ma oryginalną masę a pierniczki dodają mu uroku. Do tego ładnie się kroi i można je dłużej przechowywać. Moim gościom bardzo smakowało i zostało zjedzone do ostatniego okruszka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • składniki na ciasto:

    25 dag mąki
    200 g cukru
    3 łyżki kakao
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g rozpuszczonego masła
    200 ml coca-coli
    2 jajka
    75 ml mleka
    krem:
    3 opakowania budyniu śmietankowego
    2 galaretki agrestowe
    1 kostka masła lub margaryny
    dodatkowo:

    200 g pierniczków nadziewanych
    50 g gorzkiej czekolady
    3 łyżki kremówki


    *foremka 24*24
Wystaw ocenę:

4.99 (183 ocen)

Pomysłowe ciasto z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto: W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Do suchych wlać mokre, wymieszac rózgą. Przelać do formy wyłożonej papierem i piec w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu przekroić.
  • krem 2. krem: Budynie rozrobić w szklance wody i ugotowac na litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki i mieszac do rozpuszczenia. Ostudzić.
  • ucieranie kremu 3. Utrzeć masło na puch dodając po łyżce budyniu.
  • wykończenie ciasta 4. Przekrojone ciasto przełożyć 1/2 kremu. Na wierzch wyłożyć druga część kremu. Pierniczki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Polać czekoladą rozpuszczoną z kremówką. Schłodzić w lodówce przez noc.

Porady

swietnie smakuje polane advocatem. Do masy można dodać trochę cukru jeśli ktoś woli słodsze wypieki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować