Ciasto pomarańczowo migdałowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Przepis dostałam od Kuzynki. Skórka pomarańczy dodaje ciastu niesamowitą lekką gorycz.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Potrzebne będą:
    2 ładne pomarańcze
    6 jajek
    200g cukru-pudru
    300g tartych migdałów
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Polewa:
    2 tabliczki czekolady Wedla” Jedyna”

Ciasto pomarańczowo migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciacho pomaranczowe 1. Pomarańcze ugotować razem ze skórką (około 1h) a po ostudzeniu zmiksować (razem ze skórką). Osobno utrzeć żółtka z cukrem, połączyć ze zmiksowanymi pomarańczami, dodać migdały, proszek do pieczenia.
    Oddzielnie ubić białka i delikatnie połączyć z masą pomarańczową. Posmarować tortownicę masłem, posypać kaszą manną lub tartą bułką. Piec około 50 minut w 160C (jeśli z termo- obiegiem) lub 180C (jeśli bez). Po wystudzeniu pokryć rozpuszczoną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy