• Ciasto pomarańczowo kawowe

    Dodane przez: juchab

  • Jedno z moich ulubionych!

  • Składniki

    Ciasto kawowe:
    1 ¾ szkl mąki
    1 szkl cukru
    ¾ szkl kakao
    2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki soli
    1 szkl maślanki naturalnej
    0,5 szkl oleju
    2 duże jajka
    Cukier waniliowy
    1 szkl zaparzonej z 4 łyżek kawy

    Beza jogurtowa:
    5 białek
    ¾ szkl cukru
    380g jogurtu bałkańskiego lub innego gęstego
    Sok i skórka otarta z całej pomarańczy

    Masa pomarańczowa:
    0,5 l mleka
    5 żółtek
    0,5 szkl cukru
    32g cukru waniliowego
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    Sok i skórka otarta z całej pomarańczy
    20 dag masła

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ciasto kawowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na pół.

    2.

    Beza jogurtowa: Białka ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier gdy całkiem się rozpuści zmniejszyć obroty miksera i wkładać po łyżce jogurtu. Na koniec dołożyć sok i skórkę pomarańczy. Przelać na tą samą formę wyłożoną papierem do pieczenia co było pieczone ciasto kawowe. Piec ok. 30 minut do zrumienienia ciasta. Wystudzić.

    3.

    Masa pomarańczowa: Odlać 0,5 szkl mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem dolewając powoli odlane mleko na koniec wsypać obie mąki, zmiksować. Roztwór wlać do gotującego się mleka wraz z sokiem i skórką z pomarańczy. Zagotować. Zimny utrzeć z masłem.

    4.

    Przełożenie: Ciasto kawowe – masa – beza jogurtowa – masa – ciasto kawowe - polewa

    5.

    Blaszka o wymiarach 25x35cm

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, slodkie_zycie, pomarańcze, kawa
  • 6 komentarzy
    • goshia
      2014-01-10T20:46:27+01:00 goshia
      mmm... wygląda przepysznie :)
    • 2milutka
      2014-01-11T12:43:24+01:00 2milutka
      fajny przepis..zapisuję..
    • Gość
      2014-01-12T16:30:16+01:00 Hania (gość) IP: 87.116.*.*
      Ciasto mocno kawowe ,masa aksamitna - placek pyszny Szkoda że nie taki puszysty jak Twój mi wyszedł ,ale i tak bardzo apetyczny
    • juchab
      2014-01-12T20:32:06+01:00 juchab
      Ciasto nie jest bardzo puszyste, raczej jest bardzo wilgotne, a nawet mokre za sprawą dużej ilości płynnych składników. To właśnie mi się w nim podoba. A czy placek był wystarczająco słodki dla Ciebie?
    • Gość
      2014-01-14T13:02:38+01:00 Hania (gość) IP: 87.116.*.*
      Właśnie - to że jest super trafiony z ilością cukru ! Gościom wczoraj smakował bardzo Już wszedł przebojem z Nowym Rokiem w moje ulubione przepisy Dzięki
    • juchab
      2014-01-14T13:26:20+01:00 juchab
      No to się cieszę, że przypadł Wam do gustu. Ja uwielbiam ciasta, ale nie za bardzo słodkie. Każdy przepis jaki dostaję w swoje ręce, modyfikuję najczęściej właśnie z ilością cukru. Większość jest przecukrzona czy to w samym cieście czy to w masie. Ciasto ma smakować, a nie mdlić. Zapraszam do wypróbowania innych moich ciast. Gwarancja smaku murowana:D Miłego dnia!

Dodane przez: juchab

juchab 431

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2014-01-10T20:27:31+01:00

787 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »