Smakowite, lekkie ciasto jogurtowe, które rozpływa się w ustach. Pyszny deser, który komponuje się zarówno z orzechami, daktylami jak i świeżymi sezonowymi owocami.
60 min
Składniki:
CIASTO:
4 jajka (osobno żółtka i białka)
80 g cukru
60 g mąki pszennej
400 g jogurtu greckiego (gęsty)
skórka z 1 pomarańczy (dużej)
sok z 1/2 pomarańczy
szczypta soli
MIGDAŁY W POMARAŃCZOWYM KARMELU
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki soku z pomarańczy
szczypta soli
1 szklanka posiekanych migdałów
Ciasto pomarańczowo-jogurtowe z migdałami w pomarańczowym karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
2.Dodaj przesianą mąkę, jogurt grecki, skórkę i sok z pomarańczy. Zmiksuj.
3.W osobnym naczyniu ubij białka z odrobiną soli na sztywno.
4.Białka dodaj 2 dwóch turach do masy jogurtowej (na początku 1/3, potem resztę). Delikatnie wymieszaj.
5.Ciasto przełóż do foremki (silikonowej lub metalowej posmarowanej masłem i wysypanej mąką).
6.Piecz około 40 minut w 180 stopniach do zrumienienia.
7.Przygotuj migdały w pomarańczowym karmelu:
- Pod koniec pieczenia, rozpuść cukier na patelni.
- Karmel zalej sokiem, wymieszaj do połączenia.
- Wsyp sól i migdały. Wymieszaj.
- Ciepłe migdały wyłóż na ciepłe, upieczone ciasto.
Komentarze