Ciasto pomarańczowo-jogurtowe z migdałami w pomarańczowym karmelu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smakowite, lekkie ciasto jogurtowe, które rozpływa się w ustach. Pyszny deser, który komponuje się zarówno z orzechami, daktylami jak i świeżymi sezonowymi owocami.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    4 jajka (osobno żółtka i białka)
    80 g cukru
    60 g mąki pszennej
    400 g jogurtu greckiego (gęsty)
    skórka z 1 pomarańczy (dużej)
    sok z 1/2 pomarańczy
    szczypta soli

    MIGDAŁY W POMARAŃCZOWYM KARMELU
    1,5 szklanki cukru
    1/2 szklanki soku z pomarańczy
    szczypta soli
    1 szklanka posiekanych migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe Desery

Ciasto pomarańczowo-jogurtowe z migdałami w pomarańczowym karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • 2. Dodaj przesianą mąkę, jogurt grecki, skórkę i sok z pomarańczy. Zmiksuj.
  • 3. W osobnym naczyniu ubij białka z odrobiną soli na sztywno.
  • 4. Białka dodaj 2 dwóch turach do masy jogurtowej (na początku 1/3, potem resztę). Delikatnie wymieszaj.
  • 5. Ciasto przełóż do foremki (silikonowej lub metalowej posmarowanej masłem i wysypanej mąką).
  • 6. Piecz około 40 minut w 180 stopniach do zrumienienia.
  • 7. Przygotuj migdały w pomarańczowym karmelu:
    - Pod koniec pieczenia, rozpuść cukier na patelni.
    - Karmel zalej sokiem, wymieszaj do połączenia.
    - Wsyp sól i migdały. Wymieszaj.
    - Ciepłe migdały wyłóż na ciepłe, upieczone ciasto.

    Podawaj po wystudzeniu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować