Ciasto pomarańczowo-brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zrobiłam na imieniny mojej teściowej. Orzeźwiający deser na letnie imprezy.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    -1litr soku pomarańczowego
    -3 budynie śmietankowe
    -3 łyżki cukru
    -kilka brzoskwiń z puszki
    -galaretka pomarańczowa

Ciasto pomarańczowo-brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto pomarańczowo-brzoskwiniowe 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i pojedyńczo żółtka cały czas miksując.Dodać przesianą mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Piec 40min w 170st. C. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Przekroić na 2 części.

    Masa:
    Większość soku zagotować z cukrem. Resztę rozrobić z proszkiem budyniowym.Ugotować tak jak budyń. Ostudzić.

    Galaretkę zrobić wg przepisu na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia.

    Układać warstwami:
    Biszkopt-masa-plastry brzoskwiń-biszkopt-masa-plastry brzoskwiń-galaretka.

    Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy