ciasto pomarańczowe na maślance

4.49 (178 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo aromatyczne, mocno wilgotne ciasto. Długo zachowuje świeżość. A podczas pieczenia w całym domu pachnie pomarańczami. Idealne do zabrania ze sobą w podróż.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • *na keksówkę 30 cm
    4 jajka
    300 ml maślanki
    150 g masła
    1 szklanka cukru
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 szklanki maki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka otarta z pomarańczy
    sok z połowy dużej pomarańczy
    szczypta soli
    lukier
    kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Ciasto

Ciasto pomarańczowe na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z solą i cukrem. Ucierając powoli dodawać po jajku. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć i przesiać do masy maślanej. Wlać maślankę, dodać sok i skórkę z pomarańczy, zmiksować na gładką masę. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 60-70 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować