Bardzo aromatyczne, mocno wilgotne ciasto. Długo zachowuje świeżość. A podczas pieczenia w całym domu pachnie pomarańczami. Idealne do zabrania ze sobą w podróż.
1 godz. 20 min
Składniki:
*na keksówkę 30 cm
4 jajka
300 ml maślanki
150 g masła
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 szklanki maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z pomarańczy
sok z połowy dużej pomarańczy
szczypta soli
lukier
kandyzowana skórka pomarańczowa
Ciasto pomarańczowe na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z solą i cukrem. Ucierając powoli dodawać po jajku. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć i przesiać do masy maślanej. Wlać maślankę, dodać sok i skórkę z pomarańczy, zmiksować na gładką masę. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 60-70 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką.
Komentarze