Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: margarynę ucieramy z resztą składników. Dzielimy na 2 części. Pieczemy osobno ok. 12 minut w posmarowanej tłuszczem formie (25x36 cm) w 180 °C. Studzimy.
2.Cukier zagotowujemy z 1/2 litra wody. Sok z pomarańczy mieszamy z żółtkami, kisielem i mąką ziemniaczaną. Wlewamy do wrzącej wody z cukrem. Chwilę gotujemy, mieszając, na małym ogniu. Gorącą masą przekładamy placki. Studzimy.
3.Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy z mlekiem na małym ogniu. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Gorącą czekoladą polewamy ciasto. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Porady
RADY Moniki Oparowskiej
Zaoszczędzimy czas, jeśli użyjemy gotowej polewy.
Komentarze