Ciasto pomarańczowe

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję, ale codziennie gotuję i często piekę.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 3,5 szkl. mąki
    ● 25 dag margaryny
    ● 3 jajka
    ● 1 szkl. cukru pudru
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● skórka starta z 3 pomarańczy
    ● tłuszcz do formy
    Krem: 2 żółtka
    ● sok z 3 pomarańczy
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● kisiel pomarańczowy
    ● 2 łyżki mąki ziemn.
    Do dekoracji:
    ● 15 dag gorzkiej czekolady
    ● 7 łyżek mleka
    ● płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę ucieramy z resztą składników. Dzielimy na 2 części. Pieczemy osobno ok. 12 minut w posmarowanej tłuszczem formie (25x36 cm) w 180 °C. Studzimy.
  • 2. Cukier zagotowujemy z 1/2 litra wody. Sok z pomarańczy mieszamy z żółtkami, kisielem i mąką ziemniaczaną. Wlewamy do wrzącej wody z cukrem. Chwilę gotujemy, mieszając, na małym ogniu. Gorącą masą przekładamy placki. Studzimy.
  • 3. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy z mlekiem na małym ogniu. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Gorącą czekoladą polewamy ciasto. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Porady

RADY Moniki Oparowskiej Zaoszczędzimy czas, jeśli użyjemy gotowej polewy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować