Ciasto półkruche ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne do kawy lub herbaty.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1 szklanka (niepełna - 250 ml) cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    2 jajka
    150 g masła
    ok. 1 łyżka śmietany 18%
    cynamon
    1/2 łyżeczki olejku rumowego
    śliwki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Ciasto półkruche ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać z częścią cukru. Masło dodać do mąki i posiekać nożem. Jajka, resztę cukru, cukier wanilinowy i olejek roztrzepać. Roztrzepane jajka dodać do mąki z posiekanym masłem. Zagnieść ciasto. Stopniowo dodawać śmietanę. Ciasto wyrobić i ułożyć w kulę. Przeciąć na pół. Połowę ciasta rozwałkować. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułka tartą. Nakłuć kilkukrotnie widelcem. Pozostałą część ciasta podzielić na połowę. Jedną porcją wyłożyć boki tortownicy.Oczyszczone połówki śliwek poukładać na cieście i posypać cynamonem. Resztę ciasta pokroić na długie paski i ułożyć na cieście w formie kratki. Piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut. Gorące posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować