Ciasto półkruche z truskawkami, dżemem porzeczkowym i bezą

5 (176 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Smaczne ciasto z sezonowymi owocami do kawki i nie tylko.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto półkruche:
    4 1/2 szklanki mąki luksusowej
    300 g masła
    1 szklanka cukru
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego
    5 żółtek
    2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
    3 łyżki zimnej wody

    Beza:
    5 białek
    1 szklanka cukru

    Ponadto:
    300 g dżemu z czarnej porzeczki
    2 łyżki przesianej bułki tartej
    2 łyżki cynamonu
    500 g świeżych truskawek
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Ciasto półkruche z truskawkami, dżemem porzeczkowym i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto półkruche 1. Wykonanie ciasta półkruchego:
    Mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
  • ciasto półkruche 2. Zagniatamy szybko gładkie, plastyczne ciasto.
  • ciasto półkruche w blaszce 3. Odkładamy garść ciasta.
    Resztą wylepiamy blaszkę 33X24cm, wyłożoną wcześniej pergaminem. Nakłuwamy ciasto widelcem.
  • świeże truskawki 4. Truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki.
  • ciasto półkruche i dżem z czarnej porzeczki 5. Półkruche ciasto w blaszce smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
  • ciasto półkruche, dżem porzeczkowy, ciasto półkruche 6. Odłożone ciasto półkruche dzielimy na 2 części.
    Skubiemy 1 kawałek ciasta półkruchego.
  • układanie warstw na cieście półkruchym- truskawki 7. Posypujemy pokrojonymi truskawkami. Oprószamy cynamonem.
  • warstwy ciasta półkruchego w blaszce 8. Skubiemy ostatnią część ciasta półkruchego.
  • ciasto półkruche z truskawkami- przed pieczeniem 9. Wierzch posypujemy bułką tartą.
  • podpieczone ciasto półkruche z truskawkami 10. Ciasto pieczemy w 170 stop. C przez ok. 30 min.
  • sztywna piana z białek i cukru 11. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę.
  • ciasto z bezą- przed zapieczeniem 12. Pianę wykładamy równo na podpieczone ciasto. Pieczemy w 150 stop. C przez ok. 15 min.
  • upieczone ciasto półkruche z truskawkami i bezą 13. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, ciasto na chwilkę zostawiamy w piecu.
  • ciasto półkruche z truskawkami, dżemem porzeczkowym i bezą 14. Wyjmujemy blaszkę z ciastem z pieca, studzimy.
    Ciasto kroimy na porcje, podajemy na ozdobnym talerzyku.
  • ciasto półkruche z truskawkami, dżemem porzeczkowym i bezą 15. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki sypkie przesiewamy. Truskawki możemy zastąpić innymi sezonowymi: rabarbarem, borówką, jagodami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować