Ciasto podwójnie czekoladowe - bezglutenowe

0 (0 ocen)

Ciasto czekoldaowe przełożone kremem czekoladowym.

Składniki:

  • Ciasto:
    16 dag margaryny
    6 jaj
    13 dag cukru
    13 dag gorzkiej czekolady - rozpuścić
    7 dag mąki kukurydzianej
    7 dag mąki uniwersalnej bg
    2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
    13 dag suszonej żurawiny - sparzyć

    Krem:
    3 jajka
    15 dag cukru
    10 dag czekolady (dowolnej) - rozpuścić
    40 dag masła

    Dodatkowo:
    czekolada - do starcia na wierzch ciasta.

Ciasto podwójnie czekoladowe - bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, a nastęnie czekoladę rozpuszczoną, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu żurawinę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i elikatnie połączyć z ciastem. Upiec 2 placki.
  • 2. Krem: Jajka ubić na parze z cukrem. Wystudzić. Masło utrzeć, dodając stopniowo masę jajeczną, i rozpuszczoną czekoladę. 2/3 masy przełożyć ciasto, pozostałą cześcią posmarować wierzch, i na to zetrzeć trochę czekolady.

Porady

Warstwę masy na wierzchu można zastąpić polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy