250 g masła
250 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
180 ml wody
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
70 g kakao
250 g cukru
4 jajka
120 ml kefiru
2 łyżki oleju
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
150 g śmietany kremówki
Ciasto podwójnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozpuścić 180 ml wody, masło, gorzką czekoladę i kawę rozpuszczalną. Grzać na małym ogniu, mieszając łyżką aż do uzyskania gładkiego kremu.Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
2.Przesianą mąkę wymieszać w misce razem z kakao, proszkiem, sodą i cukrem. Jajka roztrzepać z kefirem i olejem, następnie dodać do mąki i wymieszać na gładką masę. Dodać schłodzoną masę czekoladową i całość połączyć w jednolitą masę. Na koniec wlać wszystko do wyłożonej papierem do wypieków tortownicy o średnicy ok. 24 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 1 godzinę i 25 minut. Po upływie godziny należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest już gotowe.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.
3.Pokruszoną czekoladę na polewę wrzucamy razem z śmietaną kremówką do miski, którą umieszczamy nad kąpielą wodną. Mieszać aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietaną. Odstawić aby polewa lekko ostygła i rozsmarować na całym cieście. Udekorować według uznania.
Porady
Ciasto wyśmienicie smakuje z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Komentarze