Ciasto podwójnie czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne, mocno czekoladowe, zimowe ciasto.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 250 g masła
    250 g gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    180 ml wody
    300 g mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    70 g kakao
    250 g cukru
    4 jajka
    120 ml kefiru
    2 łyżki oleju
    Polewa:
    100 g mlecznej czekolady
    100 g gorzkiej czekolady
    150 g śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto podwójnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuścić 180 ml wody, masło, gorzką czekoladę i kawę rozpuszczalną. Grzać na małym ogniu, mieszając łyżką aż do uzyskania gładkiego kremu.Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Przesianą mąkę wymieszać w misce razem z kakao, proszkiem, sodą i cukrem. Jajka roztrzepać z kefirem i olejem, następnie dodać do mąki i wymieszać na gładką masę. Dodać schłodzoną masę czekoladową i całość połączyć w jednolitą masę. Na koniec wlać wszystko do wyłożonej papierem do wypieków tortownicy o średnicy ok. 24 cm.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 1 godzinę i 25 minut. Po upływie godziny należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest już gotowe.
    Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. Pokruszoną czekoladę na polewę wrzucamy razem z śmietaną kremówką do miski, którą umieszczamy nad kąpielą wodną. Mieszać aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietaną. Odstawić aby polewa lekko ostygła i rozsmarować na całym cieście. Udekorować według uznania.

Porady

Ciasto wyśmienicie smakuje z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować