Poduszkowiec

5 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W smaku przypomina sernik Izaurę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki oleju
    3 łyżki kakao
    1/2 szklanki wody
    Masa serowa:
    1/2 kg białego mielonego sera
    1 budyń waniliowy
    1/2 szklanki cukru
    olejek waniliowy

Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Poduszkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:
    Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą ,kremową masę , dolać olej i , utrzeć ponownie. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę i dodać do masy żółtkowej.Przesiać mąkę z proszkiem i kakao , delikatnie wymieszać. Następnie przelać na wysmarowaną lub wyłożoną pergaminem blachę ( 25 x 35 cm ), wyrównać powierzchnię.
    Wszystkie składniki masy serowej dokładnie utrzeć , przełożyć do rękawa cukierniczego (lub woreczka z uciętym rogiem.)
    Przygotowaną wcześniej masę serową wyciskać na wierzch ciasta tworząc kwadraty (czy też kratkę). Piec w temp. 180 st.C. przez 30 - 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować