ciasto "pocałunek"

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz.

Prawdziwa nazwa to "pocałunek murzyna", przepis wycięty ze starej gazety z lat 90-tych. Często pieczone przez mamę i babcię. A u mnie obowiązkowe na święta. Bardzo smaczne ciasto, warto się nad nim potrudzić. Jest bardzo podzielne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Podaję przepis na JEDNĄ WARSTWĘ CIASTA. Należy upiec trzy warstwy, każdą z innym dodatkiem według przepisu.

    przepis na zsuwaną dość dużą blaszkę

    Ciasto:
    - 1 szklanka mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka kwaśnej śmietany
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka sody
    - 1 łyżka octu

    + dodatkowo:
    na I warstwę 2 łyżki kakao, na II warstwę 2 łyżki maku, na III warstwę bakalie (skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy)

    Krem:
    - 2 jajka
    - 3/4 szklanka cukru
    - 1 kostka masła
    - 1 i 1/2 łyżki mąki
    - 1/2 szklanki mleka
    - aromat waniliowy lub śmietankowy
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "pocałunek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko utrzeć z cukrem , dodawać śmietanę , mąkę wymieszaną z sodą i ocet. Każdą warstwę przygotować tak samo, dodając dodatek. Upiec najlepiej na zsuwanej blaszce. (ciasto na pewno się z niej nie zleje, a łatwiej będzie zsunąć ciasto)
  • 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą , kremową masę. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, cienką strużką wlewać ciepłe mleko ( nie gorące). Ostudzić.
    Miękkie masło utrzeć , dodawać stopniowo wystudzoną masę oraz aromat. Gotowym kremem przełożyć placki w dowolnej kolejności. Wierzch ciasta można oblać polewą.

Porady

ciasto najlepiej kroić na drugi dzień. Można je upiec nawet na kilka dni przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować