Ciasto piwosza z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatne i aromatyczne ciasto. Nawet w połączeniu z bitą śmietaną nie jest za słodkie.

  • 60 min

Składniki:



  • 500 ml jasnego piwa (Lech)
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki przyprawy korzennej
    2 jajka
    1 szkl cukru
    100 g masła
    2 szkl mąki
    1 1/4 łyżeczki sody
    1/4 łyżeczki soli
    śmietana 30 % (użyłam 47%)
    2 łyżki cukru pudru
    maliny do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto piwosza z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piwo przelewamy do rondelka, dodajemy masło oraz kakao i gotujemy na średnim ogniu. Dosypujemy cukier i podgrzewamy całość do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy przyprawę korzenną. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. W jednej misce przesiewamy mąkę z sodą i solą. Do drugiej wbijamy dwa jajka, miksujemy dolewając piwną mieszankę. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę. Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm. Możemy użyć też większej , wtedy ciasto nie będzie bardzo wysokie. Pieczemy w 170 stopniach około 45 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Ciasto dzielimy na dwie części. Przekładamy większą częścią bitej śmietany. Resztę wykładamy na wierzch i dekorujemy malinami.

Porady

Przed położeniem bitej śmietany możemy posmarować ciasto dżemem lub powidłami. Nabierze ciekawszego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować