Ciasto pita domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce mieszamy: mąkę, sól i cukier. Do szklanki wkruszamy świeże drożdże, wlewamy oliwę, zalewamy do połowy szklanki ciepłą (nie gorącą) wodą i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy resztę wody i całość wlewamy do miski. Mieszamy, aż do momentu kiedy ciasto zaczyna się wiązać. Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania miękkiego konsystencji. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Następnie pitę dzielimy na pół, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy na cieniutki placek. Gotowy placek wykładamy na blachę wyłożoną wysmarowanym masłem papierem i pieczemy przez około 8 minut w temperaturze 180°C Upieczony placek kroimy na 8 części. Następnie wyrabiamy drugi placek i pieczemy w taki mas sposób, co poprzedni.
Komentarze