Ciasto pita domowej roboty

4.99 (144 ocen)

  • 50 min

Szybko, łatwo i przyjemnie:)

  • 50 min

Składniki:

  • • 3 szklanki mąki np. typu 450
    • 5 dag świeżych drożdży
    • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
    • 1 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżka cukru
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.99 (144 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Ciasto pita domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce mieszamy: mąkę, sól i cukier. Do szklanki wkruszamy świeże drożdże, wlewamy oliwę, zalewamy do połowy szklanki ciepłą (nie gorącą) wodą i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy resztę wody i całość wlewamy do miski. Mieszamy, aż do momentu kiedy ciasto zaczyna się wiązać. Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania miękkiego konsystencji. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Następnie pitę dzielimy na pół, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy na cieniutki placek. Gotowy placek wykładamy na blachę wyłożoną wysmarowanym masłem papierem i pieczemy przez około 8 minut w temperaturze 180°C Upieczony placek kroimy na 8 części. Następnie wyrabiamy drugi placek i pieczemy w taki mas sposób, co poprzedni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować