Ciasto pingwinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy dalej do rozpuszczenia cukru. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Do masy dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Pieczemy 30minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekrajamy na pół
2.Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wody, odstawiamy do półstężenia. Mleko ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem. Dodajemy ser. Żelatynę zalewamy woda i odstawiamy do napęcznienia następnie podgrzewamy do rozpuszczenia, nie dopuszczając do zagotowania. Do masy śmietanowo-serowej dodajemy ostudzoną żelatynę i lekko stężała galaretkę.
3.Polewa 1: Napęczniałą żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia. Cukier, kakao i margarynę rozpuszczamy, dodajemy rozpuszoną żelatynę. Do masy dodajemy śmietanę i mieszamy trzepaczką.
4.Polewa 2: Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia.
5.Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy pół masy serowej, następnie wylewamy polewę 1, zostawiamy chwile do zastygnięcia polowy i wykładamy resztę masy serowej. Nakrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Komentarze