Ciasto Pingwinek

0 (0 ocen)

Ciasto powstało z połączenia kilku przepisów, przypomina w smaku popularny batonik.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6jaj
    1szklanka cukru
    1 szklanka maki pszennej
    ¼ szklanki maki ziemniaczanej
    3 lyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    500g sera białego
    2 szklanki mleka
    2 „śnieżki” w proszku
    2 galaretki agrestowe
    4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki wody
    5 łyżek cukru pudru
    Polewa1:
    8łyżek cukru
    2łyżki żelatyny rozpuszczone 4 łyżkach wody
    6łyżek kakao
    200g margaryny
    10 łyżek śmietany
    Polewa 2:
    3łyżki cukru
    3łyżki kakao
    3łyżki margaryny
    3łyżki wody



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pingwinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy dalej do rozpuszczenia cukru. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Do masy dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Pieczemy 30minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekrajamy na pół
  • 2. Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wody, odstawiamy do półstężenia. Mleko ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem. Dodajemy ser. Żelatynę zalewamy woda i odstawiamy do napęcznienia następnie podgrzewamy do rozpuszczenia, nie dopuszczając do zagotowania. Do masy śmietanowo-serowej dodajemy ostudzoną żelatynę i lekko stężała galaretkę.
  • 3. Polewa 1: Napęczniałą żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia. Cukier, kakao i margarynę rozpuszczamy, dodajemy rozpuszoną żelatynę. Do masy dodajemy śmietanę i mieszamy trzepaczką.
  • 4. Polewa 2: Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia.
  • 5. Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy pół masy serowej, następnie wylewamy polewę 1, zostawiamy chwile do zastygnięcia polowy i wykładamy resztę masy serowej. Nakrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (623 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować