Ciasto pijana zakonnica

4.45 (210 ocen)

Przepyszne ciasto na każdą okazję.

Składniki:

  • Biszkopt wysoki:
    6 jajek
    1 szkl cukru
    2 łyżki octu
    2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szkl mąki

    Poncz:
    ½ szkl. wody
    3 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    2 łyżki kakao
    4 kieliszki wódki
    ¼ kostki margaryny

    Bita śmietana:
    1 litr kremówki 30-36%
    pół literatki cukru pudru (można mniej)
    3 czubate łyżeczki żelatyny
    pół literatki wrzątku

    Wierzch:
    czekolada mleczna
    1 łyżka masła
    6 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.45 (210 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery

Ciasto pijana zakonnica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu:
    Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru, wlać 2 łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1600 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka.
    W gorącym biszkopcie zrobić dziurki (końcówką od drewnianej łyżki) w ostępach 2-3 cm.
  • 2. Wykonanie ponczu:
    Wszystkie składniki zagotować i wlać do dziurek w biszkopcie.
  • 3. Wykonanie bitej śmietany:
    Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Całą kremówkę wyłożyć na schłodzony biszkopt polany ponczem.
  • 4. Wykonanie polewy:
    Składniki na polewę rozpuścić na małym ogniu. Jak polewa będzie schłodzona, polać nią kremówkę.
  • 5. Ciasto schłodzić w lodówce.

Porady

Forma: 25 x 40cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować