Ciasto pijana zakonnica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru, wlać 2 łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1600 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka.
W gorącym biszkopcie zrobić dziurki (końcówką od drewnianej łyżki) w ostępach 2-3 cm.
2.Wykonanie ponczu:
Wszystkie składniki zagotować i wlać do dziurek w biszkopcie.
3.Wykonanie bitej śmietany:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Całą kremówkę wyłożyć na schłodzony biszkopt polany ponczem.
4.Wykonanie polewy:
Składniki na polewę rozpuścić na małym ogniu. Jak polewa będzie schłodzona, polać nią kremówkę.
Komentarze