Ciasto pijana śliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki pokroić w paski i zagotować w syropie z wody i cukru. Wystudzić, zalać wódką i odstawić na 2-3 godziny.
Jajka zmiksować z cukrem na puch, dodać resztę składników. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (np 36cmx24cm) i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez ok 30 min do suchego patyczka. Wystudzić.
2.Krem czekoladowy ukręcić z masłem. Ciasto przekroić na pół, nasączyć, przełożyć kremem. Trochę kremu wysmarować na wierzch ciasta. Na wierzchu ułożyć odsączone śliwki.
3.Składniki na polewę zagotować i chwilę gotować ciągle mieszając aż zacznie gęstnieć. Skropić nią śliwki. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Komentarze