Ciasto pijak ze śliwkami

4.98 (194 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo smaczny, wilgotny przekładaniec z procentami. Zdecydowanie tylko dla dorosłych :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 24x36
    Na biszkopt ciemny:
    4 jajka,
    2/3 szklanki cukru,
    1 szklanka mąki tortowej,
    1 łyżka kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1/2 szklanki oleju,

    Na biszkopt makowo - kokosowy:
    4 jajka,
    1/2 szklanki suchego maku,
    1/2 szklanki wiórek kokosowych,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1/2 szklanki cukru

    Na krem:
    0,5 l mleka + 200 ml,
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru,
    3/4 szklanki cukru,
    250 g miękkiego masła

    Na polewę:
    3 łyżki mleka,
    3 łyżki masła,
    4 łyżki cukru,
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    250 ml wódki,
    200 g śliwki suszonej kalifornijskiej,
    1 słoiczek powideł śliwkowych,
    opakowanie okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.98 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ze śliwkami Desery

Ciasto pijak ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki namoczyć w wódce i odstawić na kilka godzin. Odcedzić (przy czym zachować alkohol) i pokroić w drobną kostkę.
  • 2. Ugotować budynie. W garnku zagotować 0,5 l mleka z dodatkiem cukru, budynie rozrobić w dodatkowych 200 ml. Wlewać do gotującego się mleka cienkim strumieniem. Podczas gotowania budyń dość intensywnie mieszać - nie mogą powstać grudki, budyń ma być gładki.Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Przygotować biszkopt ciemny. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, zmiksować, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao - miksować na średnich obrotach do czasu połączenia składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut ( do czasu aż brzegi biszkoptu zaczną odstawać od blaszki).Wystudzić.
  • 4. W trakcie pieczenia ciemnego biszkoptu przygotować makowo – kokosowy (pieczemy go w blaszce o tych samych wymiarach). Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę i dodajemy do niej mak, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy, wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 - 30 minut.Studzimy.
  • 5. Przygotować krem. Masło utrzeć na puch mikserem. Następnie, cały czas ucierając, dodawać do niego partiami budyń.Całość utrzeć na gładką masę.
    Krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać pokrojone śliwki i wymieszać.
  • 6. Przełożyć ciasto. Na ciemny biszkopt wyłożyć powidła i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni.
    Następnie wyłożyć krem bez dodatku śliwek. Przykryć biszkoptem makowo - kokosowym.
    Na ten biszkopt wyłożyć krem ze śliwką i równo rozsmarować.
  • 7. Biszkopty maczać w wódce i układać w równych rzędach na kremie ze śliwką.
    Przygotować polewę. Składniki na polewę przełożyć do małego rondelka - rozpuścić cały czas mieszając, jednak nie doprowadzać do wrzenia.
    Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i odstawić w chłodne miejsce.

Porady

Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować