Ciasto - pijak

4.48 (193 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto na każda okazję.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    - 8 jaj
    - 12 łyżek cukru
    - 8 łyżek mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    Składniki na masę:
    - ½ kostki masła
    - ½ kostki margaryny
    - ½ szklanki cukru pudru
    - 2 łyżki kakao
    - rodzynki
    - 100ml rumu (wódki lub spirytusu)
    Składniki na polewę:
    - 10dag cukru pudru
    - 10dag margaryny
    - 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    - 3 płaskie łyżki kakao
    - 2 łyżki gorącego mleka
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto - pijak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając wsypać cukier i żółtka. Wyłączyć mikser. Dodać przesiana przez sitko mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyłożyć na blachę (25cmx36cm) i piec około 40 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasto przekroić na pół.
  • 2. Masa: Masło utrzeć z margaryną na puszystą masę. Dodać cukier puder, kakao, garść rodzynek i alkohol. Utrzeć. ½ biszkopta pokroić i wymieszać z masą. Wyłożyć na biszkopt skropiony wódką.
  • 3. Polewa: Margarynę rozpuścić. Wsypać cukier, mąkę, kakao. Dobrze wymieszać. Dołożyć gorące mleko. Chwilę ucierać. Gdy zgęstnieje wylać na masę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.45 (219 ocen)

Ciasto pijak

4.47 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto "Pijak"

4.47 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto "Pijak"

joanna30 Pyszne, mocno alkoholowe ciasto tylko dla dorosłych.

To może cię zainteresować