Ciasto "Piernikowy Alpejczyk"

4.49 (184 ocen)

  • 1 min

Jest bardzo prosty, a zarazem elegancki, na jego wykonanie nie potrzeba wiele czasu

  • 1 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt jasny:
    - 4 jajka
    - 1 szkl. cukru
    - 1 szkl. mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na biszkopt ciemny:
    - 4 jajka
    - 1 szkl. cukru
    - 1 szkl. mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao

    Masa:
    -3 budynie śmietankowe
    -2 jasne galaretki
    -1 litr wody
    - 1 masło
    -40 dag miękkich malutkich pierniczków

Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "piernikowy alpejczyk" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać małymi porcjami cukier i żółtka, Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy jasny biszkopt w temp. 180 stopni około 15 minut.
    Tak samo postępujemy z biszkoptem ciemnym dodając do powyższych składników kakao.
  • image-0ya1inf 2. 3 budynie śmietankowe rozrabiamy w 1 szklance wody, a kolejne 3 szklanki wody zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy budynie,wsypujemy sypką galaretkę i energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie ucieramy z masłem.
  • image-22eroej 3. Układamy biszkopt ciemny, dajemy połowę masy, układamy pierniczki i przykrywamy je drugą połową masy. Następnie wykładamy biszkopt jasny i zdobimy dowolną polewą.

Porady

Galaretki mogą być o dowolnym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować