Ciasto piernikowo-dyniowe z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT WYKONANIE:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy białka są ubite stopniowo nie przerywając ubijania, dodajemy 2 szklanki cukru. Ubijamy do czasu aż cukier się rozpuści, następnie nadal ubijając dodajemy po jedym żółtku. Gdy masa jest ubita dodajemy obie mąki, kakao i przyprawę do piernika. Wylewamy ciasto na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
2.MASA DYNIOWA WYKONANIE
Mus dyniowy wlewamy do rondelka, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, lekko podgrzewamy. Do masy dodajemy suche galaretki i podgrzewamy aż się rozpuszczą ( nie gotujemy). Następnie dodajemy rodzynki, zestawiamy z ognia, studzimy i czekamy aż zacznie tężeć.
3.PONCZ:
Do połowy szklanki przegotowanej lekko ciepłej wody, dodajemy 3 łyżki cukru oraz sok wyciśnięty z pomarańczy
4.POLEWA:
wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka i rozpuszczamy, mieszając dokładnie aby się nie przypaliło. Przed wylaniem na ciasto lekko chłodzimy.
5.PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 placki. pierwszy placek polewamy połową ponczu i wykładamy na niego połowę tężejącej masy z galaretką. Przykrywamy drugim ciastem, dociskamy. Polewamy pozostałym ponczem oraz wykładamy resztą masy. Przestudzona polewą robimy dekoracyjny wzorek na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy ok 2 h.
Porady
Mus z dyni można wykonać samemu: Obraną , średniej wielkości dynię kroimy w kostkę średniej wielkości i próżymy w garnku z połową szklanki wody aż dynia się rozpadnie, dodajemy szklankę cukru, mieszamy aż cukier się rozpuści.
Komentarze