Ciasto piernikowe z masą grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą,olej , miód oraz wlewamy herbatę
Na koniec wsypujemy przyprawę do piernika. . Ciasto dzielimy na 5 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 150-160 st. W ten sam sposób pieczemy pozostałe placki.
2. Masa: Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy,ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy partiami kaszę mannę.
3. Polewa
Go garnuszka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy.Nastepnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, kakao ,mieszamy. Polewe odstawiamy by przestygla.
Pierwszą część ciasta smarujemy dżemem a nastepnie rozprowadzamy cżęśc masy.
Przykrywamy plackiem , smarujemy pozostałym dżemem i równo rozsmarowujemy pozostałą masą. I tak kolejno postepujemy w pozostałymi plackami.
Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła,
Wierzch polewamy przestudzona polewą, smacznego.
Komentarze