ciasto piernikowe z kremem ajerkoniakowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pyszne ciasto nie tylko na święta

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto piernikowe:
    3 jaja
    1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki oleju
    cukier wanilinowy
    po 1/2 łyżeczki cynamonu, sody, kakao, przyprawy piernikowej
    krem:
    szklanka ajerkoniaku
    2 kostki margaryny
    3 budynie śmietankowe
    1litr mleka
    pół szklanki cukru pudru
    dodatkowo
    kostka kokosowa,
    1 czekolada mleczna

Ciasto piernikowe z kremem ajerkoniakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i dokładnie mieszamy mikserem. Średnią prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Piec 40 minut w ok. 180 st. C.
    budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu. Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, na końcu wlewamy ajerkoniak.
    Po upieczeniu ciasto przekrawamy na pół , wykładamy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy resztą kremu, posypujemy kokosem i skrapiamy czekolada rozpuszczoną w kąpieli wodnej

Porady

ciasto możemy nasączyć odrobiną alkoholu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy