Ciasto piernikowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapach tego ciasta wydobywający się z piekarnika od razu wprowadzi świąteczną atmosferę w domu. Jest pyszny, wilgotny i z dodatkiem czekolady. Nie jest to typowy piernik, ale warto go wypróbować. Po więcej przepisów zapraszam na http://zycienawidelcu.pl/

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki mokre:

    2 jajka

    100 ml oleju

    1 szklanka maślanki (może być też jogurt naturalny)

    Składniki suche:

    250 g. mąki pszennej

    120 g. cukru

    2 łyżki kakao

    2 łyżeczki proszku do pieczenia (ewentualnie sody oczyszczonej)

    3 łyżeczki przyprawy do piernika

    100 g. gorzkiej czekolady

    Dodatkowo:

    Słoiczek powideł

    100 g. gorzkiej czekolady

Ciasto piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednaj misce łączymy składniki mokre, a w drugiej misce składniki suche.
    Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę.
  • 2. Formę keksówkę o wymiarach 24×11 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 175 stopniach przez ok 50 minut do tzw. "suchego patyczka".

Porady

Ciasto bardzo dobrze smakuje jeśli przełożymy je powidłami, a wierzch oblejemy roztopioną gorzką czekoladą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy