ciasto piaskowe z owocami

4.43 (184 ocen)

  • 60 min

Połączenie piaskowca z owocami to prawdziwa rewelka, przynajmniej dla nas. Ciacho jest puszyste w strukturze, świetnie trzyma świeżość. Jeśli chodzi o dobór owoców, panuje tu pełna dowolność, łącznie z tymi mrożonymi lub odsączonymi z kompotu.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej ( optymalnie tortowej)
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    200 gramów masła
    4 jaja
    3/4 szklanki cukru
    1 płaska łyżka cukru z wanilią
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    około 600 gramów dowolnych owoców ( u mnie śliwki)
    dodatkowo:
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.43 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Ciasto piaskowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy i schładzamy do temperatury pokojowej.
    Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
    Całe jaja ubijamy z obydwoma cukrami na puszysty krem. Do masy jajecznej dodajemy tłuszcz, mąki, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
    Owoce pozbawiamy pestek, dzielimy na mniejsze części.
    Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia ewentualnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną, wylewamy ciasto, układamy owoce ( nie wciskamy ich w ciasto).
  • 2. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 - 55 minut, do zezłocenia ciasta.
    Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować