Ciasto piaskowe jabłkowo – śliwkowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo puszyste i miękkie ciasto. Proste i szybkie w przygotowaniu, w sam raz do kawki:)

  • 15 min

Składniki:

  • Tortownica 26cm

    220g cukru
    150g mąki pszennej
    130g mąki ziemniaczanej
    250g margaryny
    4 jajka
    2 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 duże jabłko
    10 sztuk śliwek – mogą być mrożone
    Cukier puder do posypania

Ciasto piaskowe jabłkowo – śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w plasterki. Śliwki przepołowić i wyciągnąć z nich pestki. Margarynę roztopić, ostudzić. Całe jajka utrzeć z cukrami na jasną, puszystą masę. Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem i kakao. Całość dokładnie zmiksować, na koniec wlać chłodną margarynę. Utrzeć do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Przelać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć jabłko i śliwki. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy