Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz i jest pyszne, klasyczne i błyskawiczne. Przepis podaję z moimi zmianami, a konkretnie to zmniejszyłam ilość cukru, gdyż nie lubimy zbyt słodkich wypieków
Ciasto piaskowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorąca wodą na sztywną masę.Wmieszać ( oczywiście zmiksowałam) przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i schłodzone roztopione masło.2/3 masy nałożyć do posmarowanej masłem i posypanej mąką (dałam krupczatkę) formy keksowej. Pozostałą połączyć z kakao. Nałożyć na środek jasnej masy.
2.Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po jakichś 20 minutach zobaczycie jak ciemne ciasto super się zapadnie w jasnym, ekstra ! :))
Komentarze