ciasto "Pawełek" z wiśniami

  • wyświetlono: 367 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Wilgotne ciacho, lekko alkoholowe, czekoladowe z wiśniami, całość dla przełamania tej "czekoladowości", złagodzona pierzynką z bitej śmietany, brzmi dobrze... a jeszcze lepiej smakuje, zachęcam :)

capri
  • 80min

Składniki

biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kakao (z górkami)

nasączenie:
0,5 szklanki kompotu wiśniowego
1/3 szklanki wiśniówki
lub:
0,5 szklanki mocnej, osłodzonej kawy kawy (w temp. pokojowej)
1/3 szklanki wiśniówki lub brandy

krem "pawełkowy":
4 batoniki "Pawełek" o smaku advocata
100 gramów gorzkiej czekolady
3/4 szklanki cukru pudru
300 gramów miękkiego masła
3 łyżki wiśniówki (45 ml)

krem śmietanowy:
0,6 litra śmietany kremówki 30%
2 płaskie łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
3 łyżki cukru pudru (z małymi górkami)

dodatkowo:
około 250 - 300 gramów wiśni z kompotu
12 - 16 sztuk wiśni kandyzowanych (opcjonalnie, do dekoracji)
50 gramów startej czekolady (do dekoracji)

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto "Pawełek" z wiśniami

  • xx1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
    Potem wlewamy żółtka, krótko miksujemy na wolnych obrotach, następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy energicznie łyżką lub trzepaczką rózgową do połączenia składników.

    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt, pieczemy około 25 - 30 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Biszkopt po wystudzeniu, a najlepiej na drugi dzień, kroimy na dwa blaty.
    Wiśnie osączamy bardzo dokładnie z kompotu, kompot zostawiamy na poncz.
  • xxx2. Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
    Blaszkę ponownie wyścielamy tym samym papierem, na którym piekł się biszkopt, wkładamy jeden z blatów, nasączamy do obficie ponczem.
    Na nasączonym blacie biszkoptowym układamy wiśnie.
    UWAGA: Polecam jednak wymieszanie wiśni z kremem, spód ciasta będzie miał mniejszą tendencję do odklejania.
    Krem pawełkowy.
    W rondlu podgrzewamy połamane na kawałki Pawełki i czekoladę z dodatkiem cukru i mleka, wszystko mieszamy do dokładnego połączenia, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Masę studzimy do temperatury pokojowej, co jakiś czas mieszając by nie utworzył się "kożuch".

  • 3. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, potem stopniowo (na 3 razy) dodajemy masę czekoladową, miksujemy an średnich obrotach do połączenia.
    Na końcu wlewamy alkohol i łyżką (!, absolutnie nie mikserem) ucieramy do połączenia.

    UWAGA: Użycie miksera sprawi, że masa nam się zwarzy.
    Krem wykładamy delikatnie na wiśnie, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
    Wierzchni biszkopt nasączamy resztą ponczu.

    Ciasto wstawiamy na około 2 godziny do lodówki.

    Krem śmietanowy:
    Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temp. pokojowej (ma być wciąż płynna).
    Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier puder, miksujemy krótko.

  • 4. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy śmietanowej, mieszamy dokładnie, następnie jednym ruchem wlewamy do całości kremu i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia.

    Krem wsadzamy na krótką chwilę do lodówki by uzyskał konsystencję gęstego budyniu.
    Kiedy to nastąpi śmietankę rozprowadzamy na biszkopcie i wyrównujemy powierzchnię, na przykład za pomocą skrobki cukierniczej.
    Ciasto schładzamy w lodówce.
    Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą i wisienkami kandyzowanymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciebita śmietanaWiśniekrem czekoladowykrem z alkoholem

Komentarze

Podobne przepisy

image-0m828b5

Dodane przez: weronika63

Sernik truskawkowo-mandarynkowy na zimno

Bardzo smaczny sernik z wtopionymi...

śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą

Dodane przez: sammakko

Śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą

Smaczny i ciekawy deser nie tylko...

image-1dueud0

Dodane przez: Agnieszka74

Ciasto bananowe

Idealne na leniwe popołudnie do...

Cycki murzynki

Dodane przez: 2milutka

Cycki murzynki

To ciasto gościło w moim domu od...

image-1x5waqi

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto góra lodowa

Ciasto dla wielbicieli masy z mleka...

Biszkopt z kremem jogurtowo – brzoskwiniowym i jagodowym

Dodane przez: juchab

Biszkopt z kremem jogurtowo – brzoskwiniowym...

Bardzo delikatne ciasto, puszyste,...