ciasto "Pawełek" z wiśniami

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Wilgotne ciacho, lekko alkoholowe, czekoladowe z wiśniami, całość dla przełamania tej "czekoladowości", złagodzona pierzynką z bitej śmietany, brzmi dobrze... a jeszcze lepiej smakuje, zachęcam :)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżki kakao (z górkami)

    nasączenie:
    0,5 szklanki kompotu wiśniowego
    1/3 szklanki wiśniówki
    lub:
    0,5 szklanki mocnej, osłodzonej kawy kawy (w temp. pokojowej)
    1/3 szklanki wiśniówki lub brandy

    krem "pawełkowy":
    4 batoniki "Pawełek" o smaku advocata
    100 gramów gorzkiej czekolady
    3/4 szklanki cukru pudru
    300 gramów miękkiego masła
    3 łyżki wiśniówki (45 ml)

    krem śmietanowy:
    0,6 litra śmietany kremówki 30%
    2 płaskie łyżki żelatyny
    1/3 szklanki gorącej wody
    3 łyżki cukru pudru (z małymi górkami)

    dodatkowo:
    około 250 - 300 gramów wiśni z kompotu
    12 - 16 sztuk wiśni kandyzowanych (opcjonalnie, do dekoracji)
    50 gramów startej czekolady (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "pawełek" z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xx 1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
    Potem wlewamy żółtka, krótko miksujemy na wolnych obrotach, następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy energicznie łyżką lub trzepaczką rózgową do połączenia składników.

    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt, pieczemy około 25 - 30 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Biszkopt po wystudzeniu, a najlepiej na drugi dzień, kroimy na dwa blaty.
    Wiśnie osączamy bardzo dokładnie z kompotu, kompot zostawiamy na poncz.
  • xxx 2. Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
    Blaszkę ponownie wyścielamy tym samym papierem, na którym piekł się biszkopt, wkładamy jeden z blatów, nasączamy do obficie ponczem.
    Na nasączonym blacie biszkoptowym układamy wiśnie.
    UWAGA: Polecam jednak wymieszanie wiśni z kremem, spód ciasta będzie miał mniejszą tendencję do odklejania.
    Krem pawełkowy.
    W rondlu podgrzewamy połamane na kawałki Pawełki i czekoladę z dodatkiem cukru i mleka, wszystko mieszamy do dokładnego połączenia, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Masę studzimy do temperatury pokojowej, co jakiś czas mieszając by nie utworzył się "kożuch".
  • 3. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, potem stopniowo (na 3 razy) dodajemy masę czekoladową, miksujemy an średnich obrotach do połączenia.
    Na końcu wlewamy alkohol i łyżką (!, absolutnie nie mikserem) ucieramy do połączenia.

    UWAGA: Użycie miksera sprawi, że masa nam się zwarzy.
    Krem wykładamy delikatnie na wiśnie, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
    Wierzchni biszkopt nasączamy resztą ponczu.

    Ciasto wstawiamy na około 2 godziny do lodówki.

    Krem śmietanowy:
    Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temp. pokojowej (ma być wciąż płynna).
    Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier puder, miksujemy krótko.
  • 4. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy śmietanowej, mieszamy dokładnie, następnie jednym ruchem wlewamy do całości kremu i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia.

    Krem wsadzamy na krótką chwilę do lodówki by uzyskał konsystencję gęstego budyniu.
    Kiedy to nastąpi śmietankę rozprowadzamy na biszkopcie i wyrównujemy powierzchnię, na przykład za pomocą skrobki cukierniczej.
    Ciasto schładzamy w lodówce.
    Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą i wisienkami kandyzowanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować